Будні: з 10-00 до 18-00, Сб та Нд: вихідний
Інформація
Пошук

Чому добавки омега-3 плавлять пінопласт?



Риб'ячий, рибний - не все одно? Проливаємо світло на Омега-3


Смак риб'ячого жиру багатьох переслідує з раннього дитинства. Особливо покоління радянських років, коли ця «добавка» була панацеєю від усіх хвороб. Простимулювати імунітет, зробити профілактику рахіту або просто вживати, «щоб бути здоровим!». Все це знайомо, все це пройдено.

Але зовсім недавно заговорили про інший вид цієї дієтичної добавки - рибний жир. Здавалося б, у чому різниця? Виявляється, що є, і дуже суттєва. Але справа, звичайно ж, не в словах.


Загальні відомості


Всі ми знаємо про незамінні поліненасичені кислоти. Комплекс кислот, необхідних для функціонування організму, отримав назву Омега-3. На відкритих вітринах аптек можна побачити численні баночки з цим відомим маркуванням.

Жирні кислоти - своєрідний «гардероб» наших внутрішніх клітин, їх принциповий захист. Особливо активно вони беруть участь в захисних функціях нервових клітин, клітинних мембран спинного і головного мозку. Не забуваємо і про вітаміни, які входять до складу. Ключові з них - A, E, D, які беруть участь в заповненні імунних запасів, стабілізації нервової системи, поліпшення функціональності органів і т.д.

Міф про вітамін А в риб'ячому жирі
У печінці тріски вітаміну А дійсно дуже багато, а як відомо у великій кількості він токсичний. Звідси народився ще один міф, що риб'ячий жир з печінки тріски перенасичений вітаміном А.
Тут ми хочемо всіх заспокоїти. Справа в тому, що в процесі виробництва всі вітаміни, що містяться в печінці тріски руйнуються. Тому вітаміни додаються в продукт вже після процесу очищення в рекомендованих для споживання дозуваннях.
Якщо хтось із виробників вам заявляє про те, що саме в його продукті містяться натуральні вітаміни, то знайте - це маркетинговий прийом.

Тож не дивно, що Омега-3 користувалася і користується таким серйозним медичним авторитетом. Риб'ячий жир - ось джерело цього комплексу корисних і важливих для організму кислот. Але чи все так гладко?

Важливо знати, що крім корисних властивостей, риб'ячий жир може принести шкоду так як є сильним алергеном. Також його не рекомендують до вживання людям з сечокам'яною і жовчнокам'яної хворобами, патологіями щитовидної залози, хронічною нирковою недостатністю і індивідуальною непереносимістю. Риб'ячий жир не варто вживати при підвищеному вмісті вітаміну D і кальцію.


Як видобувається риб'ячий і рибний жир ? Розвінчуємо основний міф


І розвінчаємо ми головний міф відразу ж: до самої риби цей жир має непряме відношення. Швидше, він має відношення до її печінки. Саме з цього органу видобувається всім відомий риб'ячий жир. Печінка тріски була і залишається головним джерелом нашої «криниці» поліненасичених кислот.

Рибний жир якраз має безпосереднє відношення до самого мешканця океанських і прісноводних глибин. Його добувають з рибної тушки, де знаходяться найбільш корисні речовини. Як джерело рибних жирів беруться в основному лососеві.

Як не дивно, весь міф полягає тільки в назві і неправильної інтерпретації методів видобутку Омега-3. Тому що багато "фахівців" після таких «розвінчань» почали спекулювати цією темою.

Основні аргументи проти риб'ячого жиру (витяги з тріскової печінки) - висока токсичність, вміст ртуті, кадмію, миш'яку, свинцю і т.д. Робиться наголос на тому, що рибна печінку - нечистий орган, який переробляє весь «бруд і сміття» океанів і озер. Цей стереотип бере свої витоки ще з СРСР, коли не було необхідного обладнання для виробництва якісного продукту.

Після активних ядерних випробувань на Північній Землі 60-их років традиційні акваторії проживання тріски були сильно забруднені продуктами розпаду, що позначилося на забрудненні і самої риби. Печінка тріски була практично повністю непридатна для споживання, а відсутність технологій очищення поставили хрест на виробництві риб'ячого жиру в СРСР, тому з 70-их років воно було припинено, а традиції споживання дітьми цього продукту загублені.

Але варто зазначити, що сучасні лабораторні технології дозволяють повністю очистити будь-які жири (і риб'ячий, і рибний) від будь-яких токсинів. Маніпуляції на цю тему не обгрунтовані. Хоча не потрібно виключати недобросовісних виробників.

Справа зовсім не в назві і не в органі, звідки видобувається Омега-3. Справа швидше в біохімічних особливостях комплексу поліненасичених кислот. Найбільш наочно все це буде продемонструвати на оригінальному експерименті нижче.


Плавимо пінопласт за допомогою Омега-3 !


Якщо ви ще не знайомі з даними експериментом, він може вас декілька здивувати. Уявіть, коли людині кажуть: «Ти ось п'єш комплекс Омеги, а я бачив, як за допомогою неї плавлять пінопласт !».

Провести таке «дослідження» дуже легко. На шматочки пінопласту виливається Омега (можна розкрити капсулу і вилити вміст). Найближчим часом спостерігаємо, що пінопластові зернятка починають поступово розчинятися - плавитися і в підсумку шматочок пінопласту повністю зникне.

Маніпуляцій на цю тему ще більше. Виходячи з численних відгуків до даного досвіду, можна виділити два табори:

люди з одного табору кажуть, що якщо комплекс поліненасичених кислот розчиняє пінопласт (будівельний матеріал!), то внутрішні органи чекає така ж доля;

другий табір наполегливо наполягає на тому, що якщо Омега-3 так легко розправляється з пінопластом, то від холестерину в крові не залишиться і сліду.

Хочемо розчарувати представників тієї та іншої групи ентузіастів. Ні на внутрішні органи, ні на холестерин така особливість не робить ніякого впливу. За допомогою цього експерименту тестується тільки одне: до якої хімічної групи належать речовини. Тому що не кожна Омега зможе розчинити пінопласт.


Тригліцеридні і етилові ненасичені кислоти


Виділяються два різновиди Омега-3 - тригліцеридна (позначається символами TG) і етилова (маркується EE). Перша молекулярна форма - натуральна, тобто це саме ті кислоти, які безпосередньо видобуваються з риб'ячого або рибного жиру. Друга - синтетична, яку виготовляють лабораторними методами, заміщаючи полігліцеридовую структуру на структуру етил естер - складного ефіру.

Саме полігліцеридна Омега-3 на основі ефіру плавить пінопласт. Скажемо більше, вона здатна з легкістю плавити навіть пластикові стакани.

Так само, недобросовісні виробники або маркетологи, представляють добавки омега-3 на натуральній основі, в якості негативного прикладу, коли показують такий експеримент, що нібито їх омега (на синтетичній основі) плавить пінопласт і ось так само вона розщеплює холестерин і жир в організмі , а та не плавить, значить - не робоча. Але це все виверти, не ведіться.

Реакція Омега-3 з пінопластом, не вказує на наявність омега-3 або якість продукту, а просто інформує про те, який це різновид: тригліцеридний або етиловий!

Ключові кислоти, які і є найбільш корисними і незамінними для організму - докозагексаенова і ейкозапентаенова. Концентрація їх в натуральному продукті не перевищує зазвичай 30%. Лабораторне створення штучної Омеги збільшує концентрацію ДКГ і ЕПК майже до 70%. Напрошується висновок, що синтетична Омега більш корисна через високий вміст найважливіших кислот.

Але тут важливо згадати один нюанс. Справа в тому, що синтетична засвоюється організмом більш ніж в два рази гірше. Тим самим рівень засвоюваних кислот майже однаковий як у натуральної Омеги, так і у штучно створеної. Швидше, в такому випадку віддадуть перевагу більш натуральному продукту.

Так само, зі спостережень людей було виявлено, що синтетична омега має не приємний, тривалий післясмак на відміну від натуральної, у якій неприємний запах або присмак або відсутній, або проявляється недовго відразу після застосування (крім тих випадків, коли при капсулюванні або розфасовці по флаконах був порушений технологічний процес і Омега 3 окислилась на повітрі).


Кому яку Омега-3 приймати ?


Людям, які страждають від гіпертонії (високий кров'яний тиск), рекомендують приймати добавки омега-3 на натуральній тригліцеридній основі. Пов'язують це з тим, що вони надають невеликий розслабляючий ефект на судини.

А людям з гіпотонією (низький кров'яний тиск), навпаки, на етиловій (синтетичній основі).


Підводимо підсумки


Отже, ми розібралися у відмінностях між риб'ячим і рибним жиром, «провели» експеримент по плавці пінопласту і в результаті нашого досвіду з'ясували різницю між етиловими і тригліцеридовими кислотами.

Напевно, ключовим сьогодні фактором покупки якісної Омега-3 є перевірений і надійний брендовий виробник. На упаковці повинні бути точно вказане маркування (риб'ячий жир - Liver Oil або Tran, рибний жир - Fish body oil), інформація про зміст токсичних речовин, концентрація кислот EPA і DHA, а так само вибирати той варіант, що не суперечить Вашому здоров'ю.


Автор: Стеценко Ірина


Супутні товари

196 грн.
354 грн.

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре
Популярні статті
Денатурація протеїну або як перевірити протеїн на якість
Денатурація білку в окропі - ефективно чи ні?Спортивне харчування передбачає вживання великої кількості білка. Особливо спортсменами, які намагаються наростити м'язи. Протеїн бодібілдери беруть з нату..
3835
BioLine Nutrition НЕ Germany!
У всіх нас, давно усталене поняття, що товари вироблені в Україні - г * вно. І саме цією установкою і маніпулюють виробники, в даному випадку спортивного харчування, які позиціонують свої товари нібит..
3529
ProLab Nutrition Польща? Перевіримо!
І знову здрасьте ! Раді вітати тих, хто з нетерпінням чекає нових статей від Носорога, які підривають бомблящі пук *** и у недобросовісних брендів!Сьогодні в огляді ProLab маде ін Поланд Nutrition!УВА..
2772
Риб'ячий або рибний жир - чи не все одно? Проливаємо світло на Омега-3
Риб'ячий, рибний - не все одно? Проливаємо світло на Омега-3Смак риб'ячого жиру багатьох переслідує з раннього дитинства. Особливо покоління радянських років, коли ця «добавка» була панацеєю від усіх ..
2546